Η ιδανική προστασία από τον ήλιο για βρέφη και παιδιά - fainareti

Η ιδανική προστασία από τον ήλιο για βρέφη και παιδιά

Η ιδανική προστασία από τον ήλιο για βρέφη και παιδιά.

Το  δέρμα  αποτελεί  ένα  ζωντανό  όργανο  στον  ανθρώπινο  οργανισμό,  συνεχώς μεταβαλλόμενο. Το βρεφικό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο από αυτό του ενήλικα και παρουσιάζει πολλά διαφορετικά δομικά και λειτουργικά στοιχεία. Πέραν των βασικών ανατομικών διαφορών που έχει σε σχέση με αυτό ενός ενήλικα (λεπτότερο, χαμηλότερη σύνθεση μελανίνης, ανώριμοι μηχανισμοί επιδιόρθωσης), το βρεφικό δέρμα έχει και κάποιες σημαντικές λειτουργικές διαφορές. Μία από αυτές είναι ο ανώριμος δερματικός φραγμός, δηλαδή ο βασικός μηχανισμός της επιδερμίδας που προστατεύει σημαντικά τον οργανισμό μας από τους επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες 1.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν και να ερεθίσουν την επιδερμίδα. Το βρεφικό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη δημιουργία ηλιακών εγκαυμάτων. Είναι, δε, σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται ο οργανισμός στην ηλιακή ακτινοβολία κατά την παιδική ηλικία, τόσο περισσότερο αυξάνει και ο κίνδυνος για πρόκληση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή, καθώς το δέρμα σε αυτήν την ηλικία έχει αυξημένη ευαισθησία στις καρκινογόνες επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Κατά συνέπεια συνιστάται να προστατεύεται το  βρεφικό δέρμα με την χρήση καπέλου, κατάλληλων ενδυμάτων και μέσω της χρήσης αντιηλιακού από την πρώτη ημέρα της γέννησης 2,3.

Με τον όρο αντιηλιακά αναφερόμαστε σε φίλτρα προστασίας που μπλοκάρουν τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB στο δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, σκεδάζουν την ηλιακή ακτινοβολία ή τη μετατρέπουν σε άλλη μορφή λιγότερο επικίνδυνη. Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων 4, συστήνεται εφαρμογή του αντιηλιακού μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο σε περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από ρούχα καθώς και επαναληπτική χρήση κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή μετά από εφίδρωση. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάβροχα αντηλιακά, τα οποία είναι προτιμότερα, όπως και τα αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στην άμμο. Θα πρέπει να καλύπτονται όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο (ακόμα και τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ο λαιμός, τα πέλματα και οι παλάμες). Πριν από την εφαρμογή του αντιηλιακού, καλό είναι να γίνει δοκιμή στην πλάτη του παιδιού για εμφάνιση ενδεχόμενης αλλεργικής αντίδρασης 4.

Ακόμη, στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνεται και ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ και 4:00 μ.μ, καθώς οι υπεριώδεις ακτινοβολίες διαπερνούν ακόμη και τα σύννεφα και, έτσι, απαιτείται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες, όπως επίσης συστήνεται να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στον ήλιο σε βρέφη κάτω των 6 μηνών 4. Τέλος, είναι πολύ σημαντική και η χρήση των προϊόντων «after sun», καθώς είναι εμπλουτισμένα με ενυδατικούς παράγοντες και ουσίες που δεσμεύουν την υγρασία, αλλά και με ελαφριά φυσικά έλαια, που κρατούν το δέρμα απαλό χωρίς να εμποδίζουν την αποβολή της θερμότητας.

Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τον καλοκαιρινό ήλιο και τη θάλασσα παρέχοντας στα παιδιά μας αντιηλιακή προστασία.

Γιάννης Ανδρουλάκης

Βιολόγος, MSc του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Ιατρικής με εξειδίκευση στην κλινική εμβρυολογία.

Πηγή: mustela.com.gr

 

Βιβλιογραφία

  1. Stamatas GN, Nikolovski J, Luedtke MA, Kollias N, Wiegand BC. (2010) Infant skin microstructure assessed in vivo differs from adult skin in organization and at the cellular level. Pediatr Dermatol.. Mar-Apr;27(2):125-31
  2. Zoe Littlewood, Sheila Greenfield. (2018). Parents’ knowledge, attitudes and beliefs regarding sun protection in children: a qualitative study. BMC Public Health. 18: 207
  3. Whiteman DC, Whiteman CA, Green AC. Childhood sun exposure as a risk factor for melanoma: a systematic review of epidemiologic studies. Cancer Causes Control. 2001;12(1):69–82
  4. American Academy of Pediatrics (2018). Sun Safety and Protection Tips For Babies under six months, kids and the family

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας