Έρευνα & Κατάρτιση - fainareti

Έρευνα και Κατάρτιση

Η σύγχρονη και ολοκληρωμένη παρέμβαση στηρίζεται στην διαρκή έρευνα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων και κλινικών πρακτικών. Η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ αξιοποιώντας την παρουσία εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, με εμπειρία σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία, εστιάζει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στους παρακάτω τομείς:

  • Επιδημιολογική και κλινική έρευνα σε θέματα περιγεννητικής υγείας όπως: ο θηλασμός, οι ψυχικές διαταραχές, η μητρική και βρεφική νοσηρότητα.

  • Επιδημιολογική και κλινική έρευνα σε θέματα νεογνικής, βρεφικής και παιδικής υγείας.

  • Επιδημιολογική και κλινική έρευνα σε γυναικολογικά ζητήματα από την εφηβεία μέχρι και την μετα-εμμηνοπαυσιακή περίοδο.

  • Στάση και συμπεριφορά γυναικών και ανδρών απέναντι στην μητρότητα, την πατρότητα και θεσμούς όπως η οικογένεια.

  • Βιοηθικά ζητήματα κατά την περιγεννητική περίοδο

  • Ενδοοικογενειακή Βία

Στο πλαίσιο ανάπτυξης των ερευνητικών της δραστηριοτήτων η ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ διατηρεί και επεκτείνει συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστημιακές κλινικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέρος της επιστημονικής δραστηριότητας του προσωπικού της ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ απαντάται σε έγκριτα και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Ενδεικτικά, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ έχει υλοποιήσει ερευνητικό έργο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (υπ’αριθμό 37/πρ.3/30-4-2007) σχετικά με την «Ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων για την α) αξιολόγηση της προφορικής-λεκτικής, συναισθηματικής, φυσικής και σεξουαλικής βίας σε γυναίκες που δηλώνουν κακοποιημένες β) αξιολόγηση της προφορικής-λεκτικής, συναισθηματικής, φυσικής και σεξουαλικής βίας στον γενικό πληθυσμό γ) αξιολόγηση της αντίληψης που έχουν οι γυναίκες για την ασφάλειά τους δ) αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της κύησης.

Επίσης, αναγνωρίζοντας την αξία της εκπαίδευσης και της διαβίου μάθησης η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης για επαγγελματίες υγείας αλλά και, γενικότερα, για εθελοντές, στους τομείς της περιγεννητικής ψυχικής υγείας και της μαιευτικής συμβουλευτικής. Επίσης, δύναται να παράσχει μέσα από το Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (επιλόχεια διαταραχή) τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Επιστημών Υγείας, Ψυχολογίας, Κοινωνικών Επιστημών κ.λ.π.

Ενδεικτικά, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ έχει υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης για την περιγεννητική ψυχική υγεία, για επαγγελματίες υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο», στα πλαίσια του Μέτρου 2.4 «Κατάρτιση του προσωπικού για τη στήριξη της αποασυλοποίησης, της κοινωνικοοικονομικής επανένταξης και της συνεχούς υποστήριξης των ψυχικά ασθενών» του Ε.Π. «ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006». Το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιήθηκε την περίοδο από 10/2/09-28/3/09, διάρκειας 180 ωρών (84 θεωρητική κατάρτιση και 96 ώρες πρακτική άσκηση).

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας