Κέντρο Ημέρας - fainareti

Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της ΓυναίκαςΗ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ λειτουργεί, από το 2009, το πρώτο εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (Επιλόχεια Διαταραχή) στην Ελλάδα έχοντας μέχρι σήμερα εξυπηρετήσει πάνω από τέσσερεις χιλιάδες έγκυες, λεχωίδες και τις οικογένειες αυτών. Η καινοτομία της παρέμβασης εδράζεται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα της, που προϋποθέτει τη συνεργασία μαιών και ειδικών ψυχικής υγείας, στοχεύοντας στην ψυχοσωματική υγεία της γυναίκας, του νεογνού και της οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν την ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη της γυναίκας κατά την κύηση και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, τη βιωματική εκπαίδευση και προετοιμασία των ζευγαριών για τον τοκετό και την γονεϊκότητα κατά την κύηση, τη φυσική ενδυνάμωση, τον προληπτικό έλεγχο για ψυχικές διαταραχές μέσω της χορήγησης ψυχομετρικών εργαλείων και διενέργειας συνεντεύξεων με παράλληλη λήψη ιστορικού υγείας, την έγκαιρη ανίχνευση γυναικών αυξημένου ρίσκου και την άμεση παραπομπή των πασχουσών σε ειδικούς ψυχικής υγείας, την ψυχολογική και ψυχιατρική εκτίμηση, παρακολούθηση και ψυχοθεραπεία. Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες. Η χρηματοδότηση του εκπορεύεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και εποπτεύουσα αρχή είναι η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας.

Η δημιουργία του Κέντρου Ημέρας εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, του Υπουργείου Υγείας, με την ονομασία «Ψυχαργώς», το οποίο αποτελεί το εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με σκοπό να μεταθέσει το κέντρο βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα. Στόχος του «Ψυχαργώς» είναι να δημιουργηθούν αποτελεσματικά δίκτυα κοινοτικών δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ώστε κάθε άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας να βρίσκει απαντήσεις στα προβλήματά του, στον τόπο που ζει και εργάζεται, μέσα στην κοινότητα.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, αναπτύσσονται συνεργασίες με:

  • Μαιευτήρια

  • Μαιευτικές Κλινικές Γενικών Νοσοκομείων

  • Δομές  Πρόνοιας και Κοινωνικές Υπηρεσίες

  • Κέντρα Ψυχικής Υγείας

  • Ψυχιατρικά Νοσοκομεία

  • Ψυχιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων

  • Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα

  • Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  • Ιδιώτες επαγγελματίες υγείας (μαίες, μαιευτήρες/γυναικολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, κ.α.).

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας