Η Επίδραση της Μουσικής στην Έγκυο και το Έμβρυο - fainareti

Η Επίδραση της Μουσικής στην Έγκυο και το Έμβρυο

Η μήτρα ΔΕΝ είναι ένας σιωπηλός χώρος!

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι ήχοι φτάνουν στη μήτρα και δεν απομονώνονται από τον πλακούντα.

Επειδή το ακουστικό τύμπανο του εμβρύου δε λειτουργεί ακόμα, οι ήχοι φτάνουν στο αμνιακό υγρό με παλμούς που μεταδίδονται μέσα από τα οστά. Η πίεση που προκαλεί ο ήχος στο αμνιακό υγρό προκαλεί ταλάντωση στο κρανίο του εμβρύου με αποτέλεσμα να διεγείρονται στο εσωτερικό τα ακουστικά νεύρα και με αυτόν τον τρόπο να προκαλούν στον εγκέφαλο το αίσθημα της ακοής.

Από τη 16η εβδομάδα της κύησης το έμβρυο μπορεί να αντιδρά σε εξωγενείς ήχους.  Οι φωνές, οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούει στη μήτρα θα το βοηθήσουν να συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον μετά τη γέννησή του. Έτσι φαίνεται ότι οι ακουστικές εμπειρίες του εμβρύου αποτελούν το κυριότερο ερέθισμα για τη διαμόρφωση της νευροανάπτυξής του.

Η φωνή της μητέρας είναι ιδιαίτερα πιο δυνατή από κάθε άλλο εξωτερικό ήχο, γιατί μεταφέρεται στη μήτρα κατευθείαν, μέσω του δικού της σώματος!

Σύμφωνα με τον Sakalak I., η αντίδραση του εμβρύου στη μουσική παρουσιάζει μία σταδιακή ωρίμανση που ακολουθεί τη βιολογική του ηλικία. Για παράδειγμα, ένα έμβρυο από την 28η έως την 30ή εβδομάδα κύησης μπορεί να αντιδράσει σε μουσική με παροδική αύξηση ή ελάττωση του ρυθμού της καρδιάς, που σχετίζεται με την ένταση της μουσικής ενώ πιο μεγάλα έμβρυα από την 33η εβδομάδα κύησης και πέρα, παρουσιάζουν μία πιο σύνθετη αντίδραση με μεγάλης διάρκειας μεταβολή στον ρυθμό της καρδιάς, με αύξηση των σφυγμών, αλλά και μεταβολές στις κινήσεις του σώματος.

Βέβαια άλλο μουσική και άλλο θόρυβος!

Ο θόρυβος έχει συσχετισθεί με πολυάριθμες επιδράσεις στο έμβρυο όπως χαμηλό βάρος γέννησης, ίσως και απώλεια ακοής κατά τη γέννηση.

Tα τελευταία χρόνια έγινε γνωστό από έρευνες πως απαγορεύεται η χρήση ακουστικών απευθείας στην κοιλιά της εγκύου. Η έκθεσή του εμβρύου σε ήχο με υψηλά dB καταστρέφει τα τριχοειδή κύτταρα στο έσω αυτί και παρεμβαίνει σοβαρά στην ακουστική του ανάπτυξη. Ο ήχος πρέπει να ταξιδεύει στο χώρο σε μέτρια ένταση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Εξωτερικά Μαιευτικά Ιατρεία του Γ.Ν.Α Αλεξάνδρα από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2019 με θέμα: «Μελέτη της επίδρασης της Μουσικής στην ψυχολογία της μητέρας κατά τη διάρκεια του καρδιοτοκογραφήματος ηρεμίας, καθώς και συνεκτίμηση της εμβρυικής καρδιακής λειτουργίας με τον καρδιακό ρυθμό της μητέρας», τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!

Οι έγκυες που άκουσαν μουσική κατά τη διάρκεια του καρδιοτοκογραφήματος (ανήκαν στη Μουσική Ομάδα) εμφάνισαν εξαιρετικά σημαντική πτώση στα επίπεδα άγχους σε σχέση με τις έγκυες που δεν άκουσαν μουσική (ανήκαν στην Ομάδα Ελέγχου). Να σημειωθεί ότι, οι έγκυες και των 2 ομάδων εμφάνισαν σχετικά ίδια επίπεδα άγχους στην αρχή της εξέτασης του καρδιοτοκογραφήματος (πριν δηλαδή ξεκινήσει η ακρόαση μουσικής στη Μουσική Ομάδα).

Πέρα όμως από τα στατιστικά αποτελέσματα παρατηρήθηκε ότι, στις  εγκύους της Μουσικής Ομάδας οι καρδιακοί τους παλμοί, όπως και oι καρδιακοί παλμοί των εμβρύων τους, επηρεάζονται άμεσα από τη μουσική. Ανάλογα με τις μεταβολές που υφίσταται σε κάθε msec  το μουσικό κομμάτι στα decibel, στους χρωματισμούς, στις αξίες, στο ρυθμό, οι καρδιακοί παλμοί των εγκύων και των εμβρύων εμφανίζουν μεταβολές, οι οποίες συνδέονται  απόλυτα μεταξύ τους.

Επιπλέον, γνωρίζατε πως η μουσική μπορεί να συμβάλει, με τον δικό της τρόπο στο να μειωθούν οι χωρίς λόγο Καισαρικές Τομές; Όταν χαρακτηρίζουμε ένα καρδιοτοκογράφημα ως “μη καθησυχαστικό”  οφείλουμε να διαχωρίσουμε αν το έμβρυο δυσφορεί μέσα στην κοιλίτσα της μαμάς ή αν απλά….κοιμάται! Αυτό  το επιτυγχάνουμε συνήθως στέλνοντας την έγκυο βόλτα να φάει κάτι γλυκό, έτσι ώστε αν κοιμάται το μωρό η γλυκόζη θα το “ξυπνήσει”  και έτσι θα φτιάξει το καρδιοτοκογράφημα. Στην παραπάνω έρευνα λοιπόν, οι έγκυες της Μουσικής Ομάδας αντί να φάνε κάτι γλυκό, άκουσαν μουσική!   Καμία από αυτές τις έγκυες δεν χρειάστηκε να επαναλάβει την εξέταση λόγω “μη καθησυχαστικού καρδιοτοκογραφήματος”. Η μουσική βελτίωσε, λίγα λεπτά μετά την έναρξή της, τα ψευδώς θετικά καρδιοτοκογραφήματα (που εμφανίζεται δηλαδή το καρδιοτοκογράφημα ως παθολογικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα  η γυναίκα να τελειώσει την εξέταση χωρίς να χρειαστεί να την επαναλάβει και επιπλέον να μην οδηγηθεί η γυναίκα σε αναίτια Καισαρική Τομή. Πολύ σημαντικό αυτό και για τους επαγγελματίες υγείας που δεν θα έχουν καθυστερήσεις στη βάρδια  τους, αλλά και για τη γυναίκα που δεν θα ταλαιπωρηθεί!

Τα οφέλη της μουσικής είναι  τέτοια  που συνηγορούν προς την εδραίωση των εφαρμογών της στα Μαιευτήρια και σε όλους τους άλλους χώρους παροχής Υγείας. Και αν πιστεύετε πως μόνο η κλασική μουσική έχει τα περισσότερα οφέλη, αυτό δεν ισχύει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μουσικής σας κάνει να αισθάνεστε ευχάριστα. Και μην ξεχνάτε! Η μουσική είναι το μοναδικό φάρμακο που έχει μηδενικό κόστος και δεν έχει παρενέργειες!

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας