Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας, 10 Οκτώβρη 2019 - fainareti

Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας, 10 Οκτώβρη 2019

Η Παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας για το 2019 είναι αφιερωμένη στην πρόληψη των αυτοκτονιών.

Η αυτοκτονία αποτελεί μια από τις 20 πρώτες σε ποσοστά αιτίες θανάτου, για άτομα όλων των ηλικιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι, κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι από 800.000 θάνατοι από αυτοκτονία, συχνότητα που μεταφράζεται σε μια αυτοκτονία ανά 40 δευτερόλεπτα. Η αυτοκτονία μπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε φάση της ζωής και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σε νέους ηλικίας 15-29 ετών.

Στόχος της φετινής θεματικής είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων μας, προκειμένου να προληφθεί η αυτοκτονία. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται η σημασία του να μπορούμε να αφουγκραστούμε τη δυσφορία του άλλου, είτε πρόκειται για σύντροφο, για φίλο, για παιδί, για συγγενή, κλπ., και να μπορέσουμε να τον κατευθύνουμε και να τον υποστηρίξουμε στην έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας. Ακόμα και αν κάποιος που έχει επίμονες σκέψεις θανάτου, δεν αποπειραθεί ποτέ να αυτοκτονήσει, χρήζει απαραίτητα βοήθειας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή/και ψυχολόγο), εφόσον οι σκέψεις αυτές δείχνουν ότι κάτι στη ζωή τού είναι αφόρητο και είναι πολύ πιθανό να πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή - πόσο μάλλον, αν αυτός ο κάποιος που έχει επίμονες σκέψεις θανάτου είναι ένας νέος γονιός: οι συνέπειες των ψυχικών διαταραχών που παραμένουν αθεράπευτες κατά την περιγεννητική περίοδο, πλήττουν όχι μόνο τον ίδιο τον πάσχοντα, αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια, με μακροχρόνιες συνέπειες.

Παρόλο που οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοκτονίες σημειώνονται σε μικρότερο ποσοστό στον πληθυσμό των γυναικών που διανύουν την περιγεννητική περίοδο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, η αυτοκτονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των μητέρων, στο διάστημα των πρώτων 12 μηνών μετά τον τοκετό, στις αναπτυγμένες χώρες γεγονός που καθιστά την ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη παρέμβαση ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η ΑμΚΕ Φαιναρέτη, με το Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές) και την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης της Εγκύου και της νέας Μητέρας, θεωρεί μείζονος σημασίας την πρόληψη των αυτοκτονιών στην περιγεννητική περίοδο. Ήδη από την πρώτη επαφή που έχουν οι εξυπηρετούμενοι μαζί μας, αλλά και σε όλη της διάρκεια της κύησης μέχρι και ένα έτος μετά τον τοκετό, πραγματοποιείται ανίχνευση της παραγόντων κινδύνου, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη αυτοκτονικού ιδεασμού, προκειμένου να γίνει άμεση παρέμβαση για την αποτροπή του κινδύνου και την υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κατά τη μετάβαση στη γονεϊκότητα.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας