Πανελλήνια Καμπάνια για τις Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές - fainareti

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τις Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις αναπτυγμένες χώρες, το 10% των εγκύων και το 13% των νέων μητέρων υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα, κυρίως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 15.6% για τις έγκυες και στο 19.8% για τις νέες μητέρες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα, το 50-85% των νέων μητέρων αναπτύσσουν μια ήπιας έντασης και παροδική μορφή επιλόχειας δυσφορίας (baby blues), που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κατάθλιψη.

Το 10-15% των νέων μητέρων αναπτύσσουν επιλόχεια κατάθλιψη και το 0,1 - 0,2% των νέων μητέρων αναπτύσσουν επιλόχεια ψύχωση (Δημόσια Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη, 2008) στοιχεία που συνάδουν με τα πορίσματα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, τα οποία συγκλίνουν στον έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη γυναίκα, το παιδί αλλά και σε όλη την οικογένεια, και επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης των εν λόγω συμπτωμάτων ήδη από την εγκυμοσύνη.

Από τον Μάϊο του 2014, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ έχει ξεκινήσει πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση τόσο των γυναικών που εμφανίζουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης και γενικότερα ψυχικές διαταραχές κατά την περιγεννητική περίοδο και της οικογένειάς τους, όσο και του γενικού κοινού και των επαγγελματιών υγείας. Παράλληλα, με τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, οι δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης εντάσσονται στην Πράξη «ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ, ΛΕΧΩΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ» και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στο παραπάνω πλαίσιο υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:

  • Δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού (όπως φυλλάδια, αφίσες και ο σύντομος οδηγός αναγνώρισης συμπτωμάτων για τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές) το οποίο διανέμεται σε μαιευτικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, τα δημόσια μαιευτήρια, δημοτικά ιατρεία και κοινωνικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

  • Επιτόπια ενημέρωση εγκύων και νέων μητέρων, οι οποίες προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτηρίων της Αττικής.

  • Επισκέψεις στην κοινότητα: εξειδικευμένοι επαγγελματίες της ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις για τη διάθεση ενημερωτικού υλικού σχετικά με τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (δημοτικά ιατρεία και κοινωνικές υπηρεσίες), μη κερδοσκοπικές/κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.ά.

  • Τηλεοπτικό σποτ (animation video) ευαισθητοποίησης σχετικά με τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές

  • Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων – ημερίδων

  • Συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζεται το επιστημονικό έργο και οι δράσεις της ΑμΚΕ ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ σε θεματολογία που εκτείνεται από την επιλόχεια κατάθλιψη και τις περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές, την εξειδικευμένη μαιευτική φροντίδα, την προαγωγή του φυσιολογικού τοκετού και του μητρικού θηλασμού, μέχρι την ενδοοικογενειακή βία και την ισότητα των φύλων.

  • Εκπόνηση Οδηγού Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Επαγγελματιών Υγείας σχετικά με τις Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές για Επαγγελματίες Υγείας 

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας