Πρόγραμμα ESTI@ - fainareti

Πρόγραμμα ESTI@

Από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2019, η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ συμπράττει ως εταίρος του Δήμου Αθηναίων στο έργο «Ενίσχυση της απασχόλησης και ενσωμάτωση Κοινωνικών υπηρεσιών στο Δήμο Αθηναίων (ESTI@), (Employment enhancement and Social services integration in Athens Municipality, Grant agreement No VS/2016/0210), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία EASI. Στο έργο συμμετέχουν, επίσης, το SOLIDARITY NOW, η PRAKSIS, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με σκοπό τη δωρεάν παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών.

Με εξειδικευμένο προσωπικό της (μαία, ψυχολόγος) η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ έχει ως αρμοδιότητα την παροχή περιγεννητικής φροντίδας στο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων (Σαρανταπόρου 4) καθώς και στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας (Παλαιό Φρουραρχείο).

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος η ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ θα παρέχει

α) μαιευτική φροντίδα, ενημέρωση και συμβουλευτική σε έγκυες:

  • Διάγνωση και παρακολούθηση φυσιολογικής εγκυμοσύνης, λήψη ιστορικού υγείας, ακρόαση εμβρυικών παλμών, συμβουλευτική για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ανίχνευση παθολογικών συμπτωμάτων, έγκαιρη διάγνωση εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου και παραπομπή,
  • Πρόγραμμα προετοιμασίας της εγκύου και του συντρόφου της για τον φυσιολογικό τοκετό (ψυχοπροφυλακτική) και τον γονικό ρόλο (βιωματική εκπαίδευση γονέων): συμβουλευτική για σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές εγκύου, προετοιμασία για τον τοκετό και την ανακούφιση από τους πόνους του τοκετού, αναφορά σε πιθανές επεμβάσεις (π.χ. καισαρική). Εκπαίδευση στον μητρικό θηλασμό. Ενθάρρυνση, καθοδήγηση και εκπαίδευση των μελλοντικών γονέων σε θέματα όπως, συναισθηματικές αλλαγές στη λοχεία, επιστροφή στο σπίτι, ομαλή προσαρμογή του νεογέννητου στις νέες συνθήκες ζωής, ανάγκες και καθημερινή φροντίδα του. Ενημέρωση της ευρύτερης οικογένειας.

β) μαιευτική φροντίδα και υποστήριξη σε λεχωίδες και μητέρες (για το διάστημα που θηλάζουν):

  • Παρακολούθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας της λεχωίδας (μέχρι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό). Έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων. Καθοδήγηση για την εγκατάσταση και διατήρηση του μητρικού θηλασμού. Εκπαίδευση των γονέων για την ομαλή προσαρμογή του νεογέννητου, τη σίτιση και περιποίησή του. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησής των γονέων, ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα καθήκοντα. Ενίσχυση του δεσμού μητέρας-παιδιού και πατέρα-παιδιού.
  • Έλεγχος της σωματικής και ψυχικής υγείας της γυναίκας για το χρονικό διάστημα που θηλάζει. Αντιμετώπιση των προβλημάτων με τον θηλασμό. Ανίχνευση συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών, περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και παραπομπή σε ειδικούς.

γ) παρακολούθηση και φροντίδα σε νεογέννητα (μέχρι την 28η ημέρα ζωής):

Εκτίμηση της κατάστασης υγείας τους, συμβουλευτική προς τους γονείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων, π.χ. προσαρμογής, ύπνου, κ.α. και την αποφυγή εσφαλμένων πρακτικών σίτισης και φροντίδας τους. Συμβουλευτική για τη φροντίδα πρόωρων νεογνών.

δ) αξιολόγηση και παρακολούθηση της ψυχικής υγείας των γυναικών και των συντρόφων τους από την εγκυμοσύνη έως και 12 μήνες μετά των τοκετό:

  • Εκτίμηση της ψυχικής υγείας των γυναικών και των συντρόφων τους στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία. Παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ζευγαριού στους 6 και 12 μήνες μετά τον τοκετό (follow up). Χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων.
  • Έγκαιρη ανίχνευση επιβαρυντικών παραγόντων και παθολογικών ψυχικών συμπτωμάτων.
  • Ψυχοθεραπεία (ατομική, ζεύγους), ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Παραπομπή σε ψυχίατρο για εκτίμηση.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό φυλλάδιο.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας