ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ - fainareti

Είμαι νέος πατέρας








Οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές, με πιο γνωστή την επιλόχεια κατάθλιψη, έχουν θεωρηθεί διαταραχές που αφορούν το γυναικείο φύλο. Στην πραγματικότητα όμως, και οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της πορείας προς την πατρότητα και κυρίως μετά τον τοκετό. Και οι άντρες καλούνται να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους, να αναλάβουν νέες αρμοδιότητες, να αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις με τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα των σύγχρονων ερευνών δείχνουν ότι, το ποσοστό των αντρών που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι μεγαλύτερο από 10%, ποσοστό που καθιστά την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση απαραίτητη.

Αν είσαι μελλοντικος ή νέος πατέρας και

  • έχεις προβληματισμούς και ερωτήματα για την αλλαγή στη ζωή σου,
  • αισθάνεσαι δυσφορία, άγχος, θλίψη, αγωνία ή άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολίες με τον ύπνο, κόπωση, νευρικότητα και απόσυρση ή μειωμένο ενδιαφέρον για τη σύντροφο και το παιδί σου,
  • γνωρίζεις ότι πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή ή ανησυχείς για αυτό,

Στη «Φαιναρέτη» μπορείς να παρακολουθήσεις:

1. Προετοιμασία Ζευγαριών για τον Τοκετό και τη Γονεϊκότητα

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι για τους άντρες, όπως και για τις γυναίκες, μια περίοδος προετοιμασίας. Όλα τα μέλη της οικογένειας αναμένεται να επωφεληθούν, όταν οι σύντροφοι/σύζυγοι είναι προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι για τις προκλήσεις που δύναται να βιώσουν στην εγκυμοσύνη και την αρχή της πατρότητας.
Μπορείς να παρακολουθήσεις μαζί με την σύντροφό σου το Πρόγραμμα Προετοιμασίας Ζευγαριών για τον Τοκετό και τη Γονεϊκότητα που πραγματοποιείται σε ομάδες ζευγαριών κατά την εγκυμοσύνη στο Κέντρο Ημέρας.

2. Προγράμματα Υποστήριξης των Νέων Γονέων μετά τον Τοκετό

Μπορείς να παρακολουθήσεις τα Προγράμματα Υποστήριξης των Νέων Γονέων μετά τον τοκετό που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ημέρας, περίπου στους 3, 6 και 12 μήνες μετά τον τοκετό, για θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή σου στον γονικό ρόλο.

Τα παραπάνω δυο προγράμματα, εκτός της ενημέρωσης και συμβουλευτικής που παρέχουν στους μελλοντικούς και νέους πατέρες, συμβάλουν στην ανάπτυξη και δημιουργία ισχυρού δεσμού πατέρα-παιδιού, προτρέπουν για πρώιμη επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ τους και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του πατέρα σε σχέση με την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού. Μέσω αυτών των Προγραμμάτων προωθείται η ανάπτυξη μιας δυνατής συνεργασίας μεταξύ των γονέων.

Η Φαιναρέτη μέσω των παραπάνω δυο προγραμμάτων ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει κάθε υποψήφιο και νέο πατέρα.

Μπορείτε να λάβετε μέρος σε κάποιο από τα συγκεκριμένα προγράμματα μόνος ή και μαζί με τη σύντροφό σας.

  • Κάθε υποψήφιος ή νέος πατέρας, μόνος ή μαζί με τη σύντροφο/σύζυγό του, μπορεί να ενημερωθεί και να λάβει συμβουλευτική από μαία του Κέντρου Ημέρας για θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.
  • Κάθε υποψήφιος ή νέος πατέρας μπορεί να καλέσει την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης για ενημέρωση και παροχή συμβουλευτικής για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, τη γονεϊκότητα και την ανατροφή του παιδιού, κλπ.

3. Ψυχική Υποστήριξη

Α) Μπορείς να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας στο Κέντρο Ημέρας.

Β) Μπορείς να απευθυνθείς στη Φαιναρέτη (Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 210 - 9319054) και να μιλήσεις με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα εκτιμήσουν την κατάσταση της ψυχικής σου υγείας και θα σου προτείνουν την κατάλληλη παρέμβαση για τις δικές σου ανάγκες.

Ο Σύντομος Οδηγός Αναγνώρισης Συμπτωμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών, ώστε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

Στη Φαιναρέτη μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και να λάβεις ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση.

Γ) Εκτός από την τηλεφωνική υποστήριξη και τις ατομικές συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας, που αφορούν τα προσωπικά σου προβλήματα, στη Φαιναρέτη μπορείς να παρακολουθήσεις ομαδικές συνεδρίες πριν και μετά τον τοκετό, που πραγματοποιούνται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Στις συνεδρίες αυτές, που έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό και εκπαιδευτικό, θα έχεις την ευκαιρία να εκφράσεις τις απορίες σου και να ενημερωθείς για θέματα που αφορούν την περιγεννητική περίοδο, όπως:

 

  • Ποιες είναι οι ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται στην περιγεννητική περίοδο (στην κύηση και μετά τον τοκετό);
  • Πώς καταλαβαίνει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή;
  • Ποια είναι τα αίτια των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών;
  • Πώς μπορεί ο/η σύντροφος να βοηθήσει;
  • Πώς θεραπεύονται οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές;
  • Ποιος είναι ο ιδανικός γονιός;
  • Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού;

Δεν είναι ανάγκη να πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή ή να υποφέρεις από συμπτώματα θλίψης ή και άγχους για να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορείς να απευθυνθείς στη Φαιναρέτη, αν σε απασχολούν διάφορα ζητήματα, όπως:

  • Η σχέση με τη σύντροφο,
  • Οι ισορροπίες με τους γονείς της συντρόφου,
  • Οι ισορροπίες με τους γονείς σου,
  • Η αντίδραση του πρώτου παιδιού τώρα που έρχεται το δεύτερο,
  • Η επιστροφή στην εργασία και η διαχείριση του χρόνου,
  • Η επιστροφή τους στην εργασία και ο αποχωρισμός από το παιδί,
  • Η ανεργία ή άλλα προβλήματα που σου δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας