ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΜΗΤΕΡΑ - fainareti

Είμαι νέα Μητέρα





Η λοχεία (η περίοδος των πρώτων 42 ημερών) και ο πρώτος χρόνος μετά τον τοκετό αποτελούν περιόδους προσαρμογής για τη νέα μητέρα, τον σύντροφό/σύζυγό της και το νεογέννητο. Αρκετές λεχωίδες αντιμετωπίζουν εναλλαγές στη διάθεση, νιώθουν κούραση, άγχος, ανησυχία και σύγχυση. Άλλες ψυχολογικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναισθηματική απογοήτευση μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα όταν οι καταστάσεις δεν εξελίχθηκαν όπως προσδοκούσε η γυναίκα, άγχος για τις αυξημένες ευθύνες της μητρότητας και την κούραση ή τη στέρηση του ύπνου εξαιτίας ενός απαιτητικού προγράμματος. Ακόμα και όταν δεν εκδηλώνει συναισθηματική δυσφορία, συχνά η λεχωίδα αναρωτιέται μήπως κάνει κάτι λάθος ή αγχώνεται με κάποιες αντιδράσεις του νεογνού.

Η γυναίκα στη περίοδο μετά τον τοκετό είναι ευάλωτη σωματικά και ψυχικά και έχει ανάγκη άμεσης υποστήριξης από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, όπως τη μαία. Ο σύντροφος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις και συχνά δεν ξέρει πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί απέναντι στη σύντροφό του. Παράλληλα, το νεογέννητο παρουσιάζει ιδιαίτερες ανάγκες την συγκεκριμένη περίοδο που συχνά τις εκφράζει με κλάμα και ανησυχία, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα άγχος και φόβο στους γονείς που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.

Τα ζευγάρια χρειάζονται υποστήριξη την περίοδο της λοχείας προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των νέων ρόλων.

Μετά τον τοκετό:
Η «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» παρέχει:

1. Μαιευτική Φροντίδα και Υποστήριξη

Στην περίοδο της λοχείας και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό μπορείς να λάβεις μαιευτική φροντίδα και υποστήριξη από μαίες ως εξής:
Α) Μπορείς να προγραμματίσεις κάποια συνάντηση και να έρθεις για παρακολούθηση στο Κέντρο Ημέρας μόνη σου, μαζί με το νεογέννητο/βρέφος ή/και με τον σύντροφό σου ή κάποιο άλλο άτομο.

Β) Μπορείς να παρακολουθήσεις στο Κέντρο Ημέρας τα Προγράμματα Υποστήριξης των Ζευγαριών μετά τον Τοκετό που πραγματοποιούνται περίπου στους 3, 6 και 12 μήνες μετά τον τοκετό, για θέματα που σχετίζονται με την προσαρμογή σου στο γονικό ρόλο.

Συνήθως, τα συγκεκριμένα προγράμματα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή μιας ομάδας μητέρων-πατέρων-βρεφών. Παράλληλα, μπορείς να κανονίσεις και ατομικές συναντήσεις με μαία.

  • Αν δεν μπορείς να επισκεφτείς το Κέντρο Ημέρας, η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης παρέχει συμβουλευτική, υποστήριξη και ενημέρωση από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (μαίες και ψυχολόγους), σε περιπτώσεις που: ζεις στην περιφέρεια και δεν έχεις πρόσβαση σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (π.χ. Κέντρα Υγείας) και δομές ψυχικής υγείας,
  • είσαι κλινήρης και δυσκολεύεσαι να μετακινηθείς για λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους.

2. Ψυχoλογική Υποστήριξη

Εάν είσαι νέα μητέρα και:

  • Έχεις προβληματισμούς και ερωτήματα για την αλλαγή στη ζωή σου,
  • Αισθάνεσαι δυσφορία, άγχος, θλίψη, αγωνία ή άλλα συμπτώματα,
  • Γνωρίζεις ότι πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή ή ανησυχείς για αυτό,

Α) Μπορείς να επισκεφθείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας στο Κέντρο Ημέρας.

Β) Μπορείς να απευθυνθείς στη Φαιναρέτη, καλώντας την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης (210 - 9319054), και να μιλήσεις με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους και μαίες), οι οποίοι θα σου προτείνουν την κατάλληλη παρέμβαση για τις δικές σου ανάγκες.

Ο Σύντομος Οδηγός Αναγνώρισης Συμπτωμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών, ώστε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Στη Φαιναρέτη μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και να λάβεις ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση.

Γ) Εκτός από την τηλεφωνική υποστήριξη και τις ατομικές συνεδρίες με ειδικό ψυχικής υγείας που αφορούν τα προσωπικά σου προβλήματα, στη Φαιναρέτη μπορείς να παρακολουθήσεις ομαδικές συνεδρίες μετά τον τοκετό, που πραγματοποιούνται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Στις συνεδρίες αυτές που έχουν χαρακτήρα ενημερωτικό και εκπαιδευτικό, θα έχεις την ευκαιρία να ενημερωθείς για θέματα που αφορούν την περιγεννητική περίοδο και να εκφράσεις τις απορίες, όπως:

  • Ποιες είναι οι ψυχικές διαταραχές που εμφανίζονται στην περιγεννητική περίοδο (στην κύηση και μετά τον τοκετό);
  • Πώς καταλαβαίνει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή;
  • Ποια είναι τα αίτια των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών;
  • Πώς μπορεί ο/η σύντροφος να βοηθήσει;
  • Πώς θεραπεύονται οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές;
  • Ποιος είναι ο ιδανικός γονιός;
  • Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού;

Δεν είναι ανάγκη να πάσχεις από κάποια ψυχική διαταραχή ή να υποφέρεις από συμπτώματα θλίψης ή και άγχους για να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορείς να απευθυνθείς στη Φαιναρέτη, αν σε απασχολούν διάφορα ζητήματα, όπως:

  • Η σχέση με τον σύντροφο
  • Οι ισορροπίες με τους γονείς του συντρόφου
  • Οι ισορροπίες με τους γονείς σου
  • Η αντίδραση του πρώτου παιδιού τώρα που έρχεται το δεύτερο
  • Η επιστροφή στην εργασία και η διαχείριση του χρόνου
  • Η επιστροφή τους στην εργασία και ο αποχωρισμός από το παιδί
  • Η ανεργία ή άλλα προβλήματα που σου δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας