Υποστηρίζοντας τους γονείς, υποστηρίζουμε το παιδί: έγκαιρη παρέμβαση για την ψυχική υγεία της μητέρας και του πατέρα στην περιγεννητική περίοδο - fainareti

Υποστηρίζοντας τους γονείς, υποστηρίζουμε το παιδί: έγκαιρη παρέμβαση για την ψυχική υγεία της μητέρας και του πατέρα στην περιγεννητική περίοδο

Η ΑμΚΕ Φαιναρέτη, έχοντας μακρόχρονη δραστηριοποίηση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας της εγκύου, της νέας μητέρας και του νέου πατέρα, ανακοινώνει την έναρξη της καμπάνιας «Υποστηρίζοντας τους γονείς – Υποστηρίζουμε το παιδί», με στόχο την ευαισθητοποίηση για ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας: την αναγκαιότητα υποστήριξης και φροντίδας των νέων γονέων, την αναγκαιότητα φροντίδας και υποστήριξης αυτών που φέρνουν στον κόσμο και μεγαλώνουν τους ενήλικες των επόμενων γενεών.

Τα πλούσια δεδομένα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας από τις ιατρο-βιολογικές και τις κοινωνικές επιστήμες, εφιστούν την προσοχή όλων μας στην καίρια σημασία των πρώτων χρόνων: Τα ίχνη που φέρουμε όλοι στον ψυχισμό μας, αυτά που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη, τις σχέσεις, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και τις επιλογές μας ως παιδιά και αργότερα ως ενήλικες, είναι σε σημαντικό βαθμό απόρροια των εμπειριών στις οποίες εκτιθέμεθα κατ’ επανάληψη ως παιδιά.

Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους στην κύηση και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, μας δείχνει μια άλλη πλευρά της εξιδανικευμένης εικόνας, στην οποία δεν πρωταγωνιστεί ένα ονειρικό ζευγάρι, ένας ενθουσιασμένος πατέρας και μια πανευτυχής έγκυος ή νέα μητέρα, αλλά πραγματικοί άνθρωποι που φοβούνται, αγχώνονται, διαφωνούν, έχουν προβλήματα με το σύντροφο ή τους γονείς τους, ανησυχούν μήπως κάνουν λάθη, απογοητεύονται, νιώθουν μόνοι, έχουν ενοχές και νιώθουν ανεπαρκείς να μεγαλώσουν σωστά ένα παιδί. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε κοινωνοί μιας επικαιρότητας που βρίθει από περιπτώσεις σοβαρής ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν οι ψυχικές διαταραχές όταν παραμένουν αθεράπευτες σε ολόκληρη την κοινωνία. Πέραν όμως των παθολογικών καταστάσεων, φαίνεται ότι, όταν οι γονείς δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, αλλά νιώθουν εγκλωβισμένοι σε αυτή, είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχουν επιπτώσεις όχι μόνο για αυτούς, αλλά και στο παιδί.

Οι νέοι γονείς, έχοντας ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης για το παιδί που φέρνουν στον κόσμο, αγωνιούν μήπως η δική τους δυσφορία, τα δικά τους «άλυτα» προβλήματα, το επηρεάσουν. Και η αγωνία τους μήπως η ιστορία επαναληφθεί, μήπως δεν καταφέρουν να υποστηρίξουν τον ρόλο της μητέρας ή του πατέρα όπως το φαντάζονται, είναι αυτό που καταθέτουν συχνά στους επαγγελματίες με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν είναι ανάγκη να γίνει το πεπρωμένο της επόμενης γενιάς. Ήδη από την περίοδο της κύησης ή και το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, υπάρχουν γονείς που δυσκολεύονται με την αλλαγή στη ζωή τους, με αποτέλεσμα να έχουμε ποικίλες ενδείξεις δυσφορίας, που μπορεί να οξυνθούν μετά τον τοκετό αν μείνουν χωρίς παρέμβαση.

Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση στις δυσκολίες κατά την περιγεννητική περίοδο, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη νέα ζωή των γονιών και του παιδιού που έρχεται στον κόσμο. Η φροντίδα και η υποστήριξη των νέων γονέων είναι μια επένδυση ζωής!

ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

 

 

post_fainareti_2022-01-01

Eπικοινωνία

Κοραή 2 & Ομήρου, 1ος όροφος
Νέα Σμύρνη
Τ.Κ. 17 121
Τηλ. 210 9319054
Φαξ. 210 9319056
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Aκολουθήστε μας