Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σειρά Διαλέξεων «Η αρχή της Ζωής»

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) «Φαιναρέτη» εγκαινίασαν το 2019 τη σειρά διαλέξεων «Η Αρχή της Ζωής» που αφορά τα αρχικά στάδια της ζωής του ανθρώπου, από την κύηση μέχρι τη νηπιακή ηλικία.

Πρόκειται για μια σειρά ομιλιών για τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν σωματικά και ψυχικά τους νέους γονείς και το παιδί, στην αρχή της ζωής του, δηλαδή από την κύηση μέχρι και τη νηπιακή ηλικία. Οι ενότητες είναι επιλεγμένες έτσι ώστε να επιτρέπουν έναν διάλογο ανάμεσα στο οργανισμό και την ψυχολογία, και στοχεύουν να ενημερώσουν και να δώσουν απαντήσεις  σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν άντρες και γυναίκες κυρίως της αναπαραγωγικής ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι ενότητες έχουν προκύψει από τα συχνότερα ερωτήματα που υποβάλλουν στους ειδικούς οι νέοι γονείς που προσέρχονται στην ΑμΚΕ Φαιναρέτη. Οι γονείς, οι μελλοντικοί γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και επαγγελματίες υγείας, μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα των διαλέξεων.

Οι διαλέξεις έχουν διάρκεια έως 60 λεπτά, ενώ στη συνέχεια θα ενθαρρύνεται η συζήτηση με το κοινό,  η οποία θα συντονίζεται από μέλη της διεπιστημονικής ομάδας της ΑμΚΕ Φαιναρέτη.

Το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου στις 17.00 στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη με τίτλο η «Ζωή στη Μήτρα» και ομιλητές την Παναγιώτα Περβανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, και τον Μακάριο Ελευθεριάδη, Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής Ιατρικής της Β΄ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Στόχος της πρώτης διάλεξης ήταν να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα: Πώς είναι η ζωή μέσα στη μήτρα; Πώς αναπτύσσεται ο άνθρωπος από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό; Πότε αναπτύσσονται τα όργανα; Τι καταλαβαίνει και τι αισθάνεται το έμβρυο στα διάφορα στάδια ανάπτυξής του; Μπορεί να  ακούσει; Μπορεί να νιώσει πόνο; Είναι απόλυτα προστατευμένο από το περιβάλλον ή υπάρχουν επιρροές; Μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού τους ήδη από την ενδομήτρια ζωή;

Το Σάββατο, 23 Μαρτίου στις 17.00 στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη  διάλεξη με τίτλο «Φυσιολογικός Τοκετός» και ομιλητές το Νικόλαο Βλάχο, Καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο, και την Ουρανία Νικολοπούλου, Μαία, Τομεάρχη, Αρεταίειο Νοσοκομείο.

Η δεύτερη ενότητα εξέτασε  τι συμβαίνει κατά τη διαδικασία της φυσιολογικής γέννας στο γυναικείο σώμα. Ποια τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού για την μητέρα και το νεογνό; Πώς μπορεί η γυναίκα να προετοιμαστεί για φυσιολογικό τοκετό; Ποιες περιττές ιατρικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται; Ποιες τακτικές λειτουργούν υποστηρικτικά και ποιες αποθαρρύνουν ή φοβίζουν τη γυναίκα και τους νέους γονείς; Τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα εάν επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή; Ποιοι ιατρικοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν την γυναίκα σε καισαρική τομή;

Την Κυριακή, 21 Απριλίου στις 17.00 στον Πύργο Βιβλίων του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε η τρίτη διάλεξη με τίτλο «Μητρικός Θηλασμός» και ομιλήτριες την Φανή Πεχλιβάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τη Μαρία Δάγλα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη».

Η τρίτη ενότητα εξέτασε το θέμα του μητρικού θηλασμού. Γιατί παρά τα πολλά θετικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος δεν επιλέγεται ο μητρικός θηλασμός από μια σημαντική μερίδα γυναικών στην χώρα μας; Πώς δυσκολεύονται οι γυναίκες όταν ξεκινούν τον θηλασμό; Ποιες διεθνείς και εθνικές πρωτοβουλίες ευνοούν την προαγωγή του; Ποιες δράσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση των μητέρων; Πώς η επιθυμία για θηλασμό συνδέεται με τη διάθεση και το συναίσθημα της μητέρας και πώς αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά της;

Την Κυριακή 12/05, Ημέρας της Μητέρας, η τέταρτη διάλεξη της σειράς εξέτασε την «Μετάβαση στη Μητρότητα». Η γυναίκα, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, μαθαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στο σώμα της μια νέα ζωή, ότι τα μωρά έρχονται στον κόσμο περνώντας πρώτα μέσα από «την κοιλίτσα» μιας γυναίκας. Είτε αποκτήσει παιδί είτε όχι, στη ζωή της μια γυναίκα συναντιέται πάντοτε με το ερώτημα της μητρότητας, σαν δυνατότητα, σαν επιθυμία, σαν πραγματικότητα.

Ποια ερωτήματα προβληματίζουν τις γυναίκες που επιλέγουν να γίνουν μητέρες; Ποια είναι η εμπειρία της μετάβασης στη μητρότητα για τη σύγχρονη γυναίκα; Τι σκέφτεται και τι νιώθει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό για το σώμα της, τη σχέση της με το παιδί, τον σύντροφο, την καριέρα της, τη ζωή της γενικότερα που αλλάζει; Τι σημαίνει «προσαρμογή» στη ζωή με το παιδί και πώς μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για αυτή τη μετάβαση; Ποιες είναι οι ψυχικές δυσκολίες που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό και πως αυτές αντιμετωπίζονται; Πώς μπορούν οι σύγχρονες μητέρες να υποστηριχθούν ώστε να απολαμβάνουν τη μητρότητα αλλά και την προσωπική τους ζωή;

Η σειρά διαλέξεων πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.




















Privacy Policy | Terms and Conditions

Powered by